onsdag 11 januari 2017

Glutenfri pizzadeg

Pizzadeg
5 g jäst
300 g vatten
1 tsk salt
200 g rismjöl
50 g Maizena
70 g Majsmjöl
10 g Fiberhusk
1 msk rismjöl till utbakning

Tomatsås
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 paket krossade tomater
1msk oregano
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm strösocker

Gör så här
Lös upp jästen i vattnet.
Vispa ner de torra ingredienserna utom fiberhusken och blanda till en slät smet.
Tillsätt fiberhusken och blanda den väl direkt ner i degen. 
Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 3 timmar. 
Sätt ugnen på undervärme, 230 grader.
Kavla ut degen till 4 tunna pizzor i rismjöl och lägg på bakplåtspapper.
Toppa med dina favorittillbehör.
Grädda i ca 15 minuter på 230 grader.

Tacokrydda


3 msk anchochilipulver 
2 tsk paprikapulver 
3 msk spiskummin 
1 1/2 msk salt 
2 tsk socker 

1 tsk oregano

3 msk kryddblandning till 500 g köttfärs

Koreansk långkokt högrev

2 stora gula lökar 
6 vitlöksklyftor 
ca 900 g högrev 
rapsolja till stekning 
3 msk mörkt muscovadoråsocker 
1 dl japansk soja 
4 dl vatten 
1 1/2 dl rött vin 
1 1/2 msk sesamolja 
2 portionspåsar misopasta (à 18 g, till soppa) 
2 msk risvinäger 
2 stora morötter 
150 g svamp (t ex champinjoner eller shiitake) 
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 
50 g färska böngroddar

Gör så här
  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  2. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. 
  3. Bryn köttbitarna runt om i omgångar i olja i en gryta. 
  4. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med några minuter. 
  5. Häll över muscovadoråsocker och låt karamellisera någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, misopasta och risvinäger. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet är mört, 2–3 timmar.
  7. Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär morötterna i 1⁄2 cm tjocka skivor.
  8. Dela svamparna om de är stora. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  9. Lägg morötter och chili i grytan. Låt koka 5 minuter utan lock. Tillsätt svampen och låt koka ytterligare 5 minuter. 
  10. Servera grytan med böngroddar och gärna jasmin- eller basmatiris, Polkabetor i sojavinägrett, Marinerad spenat med sesam och Snabb gurkkimchi.

tisdag 10 januari 2017

Äppel- och baconbiffar med fetaoströra

4 P

900 potatis 
1/2 paket bacon (à 140 g) 
ca 4 stora äpplen 
1/2 knippe salladslök (à 120 g) 
500 g blandfärs 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
4 msk smör 
hackad persilja till garnering

Sås
2 dl getyoghurt
1 vitlöksklyfta 
1/2 paket fetaost (à 140 g) 
ev 1 droppe tabasco (ev mer efter smak)

Gör så här

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Strimla baconet och fräs det i en torr stekpanna. Låt svalna.
Skala och riv 1/4 av äpplena grovt. Strimla salladslöken.
Blanda färsen med äpple, salladslök, bacon, salt och peppar. Forma färsen till stora portionsbiffar eller 2 små biffar per portion. Stek biffarna i hälften av smöret, stora ca 3 minuter, små ca 2 minuter, på varje sida. Efterstek under lock ca 3 minuter. Ta upp och varmhåll.
Klyfta och kärna ur resten av äpplena. Stek äppelklyftorna i resten av smöret ca 3 minuter i en stekpanna.

Sås: Blanda yoghurt, pressad vitlök, mosad fetaost och ev tabasco.


Servera biffarna med de stekta äppelklyftorna, kokt potatis toppad med persilja och fetaoströran.

Morotskakemuffins med cachewfrosting


2,5 dl rena havregryn  eller 2,5 dl mandelmjöl)
1 dl pofiber
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk valfri sötning
2 ägg
1 dl mandelmjölk eller vanlig mjölk
1 liten finriven morot
Mixa haregrynen till mjöl i blender eller med handmixer. (För LCHF häll i mandemjölet i en bunke) Ha sedan i sötningen, ägg, mjölk (grädde) och de rivna morötterna. Blanda ordentligt. Ha i smeten i silikonformar eller pappersformar i en muffinsplåt. Det blir ca 8 stycken muffins av denna smeten. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 15 minuter. Passupp här, de ska inte gräddas för länge, då blir det alldeles för torra! De får gärna vara lite ”kletiga” mitt i.
2 dl naturella cashewnötter 
1 - 2 dl vatten 
2 krm vaniljpulver 
50 g florsocker
50 g smör

Blötlägg cashewnötterna i vatten i ett par timmar.
Häll av vattnet.
Lägg nötterna i en blender eller matberedare. Mixa nötterna fint. Rör ner övriga ingredienser.

Kladdkaka

200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
2 1/2 dl finax mjölmix
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och dra av från värmen när det har smält. Blanda i socker och ägg. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Häll smeten i en långpanna ca 20x35cm klädd i bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och vänd kakan på ett annat bakplåtspapper..



1 dl kokosgrädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk blockchoklad (OBS mjölkfri)
100 g smör
Gör så här:
Blanda kokosgrädde, socker, sirap och blockchoklad i en kastrull. Koka i ca 15 minuter tills det blivit 118-120°. Ta av från plattan och rör i smöret klickvis. Bred ut fudgetoppingen på kakan och låt det svalna en liten stund. Ställ sedan in kakan i kylen för att stelna ordentligt. Skär kakan i små rutor.

Hönökaka: glutenfri

50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
9-10 dl glutenfri mjölmix
5 dl rismjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke. Blanda smält smör med vattnet så att det blir fingervarmt. Häll det i samma bunke som jästen så att det löses upp. Häll lite i taget. Rör i sirap och salt. Häll sedan i rismjölet och 7 dl av mjölmixen blandad med bakpulvret. 


Arbeta degen (gärna i en hushållsassistent) och låt den jäsa övertäckt i 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen efter jäsningen. 

Dela upp degen i fyra delar och lägg en bit på var sitt bakplåtspapper. Forma degen till små bollar och kavla ut till kakor som är ca 1/2-1 cm tjocka. 

Lägg bröden på plåtar, nagga dem och låt dom jäsa övertäckta i minst 45 minuter. 

Pensla till sist bröden med smält smör och grädda i ugnen i 8 minuter. 

Låt sedan kakorna kallna på galler under duk. 

OBS! Allt bröd som inte äts direkt måste frysas in. Detta är ett bröd som inte håller sig fräscht och luftigt om man låter det vara framme