2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
ca 900 g högrev
rapsolja till stekning
3 msk mörkt muscovadoråsocker
1 dl japansk soja
4 dl vatten
1 1/2 dl rött vin
1 1/2 msk sesamolja
2 portionspåsar misopasta (à 18 g, till soppa)
2 msk risvinäger
2 stora morötter
150 g svamp (t ex champinjoner eller shiitake)
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
50 g färska böngroddar
- Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
- Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar.
- Bryn köttbitarna runt om i omgångar i olja i en gryta.
- Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med några minuter.
- Häll över muscovadoråsocker och låt karamellisera någon minut under omrörning.
- Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, misopasta och risvinäger. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet är mört, 2–3 timmar.
- Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär morötterna i 1⁄2 cm tjocka skivor.
- Dela svamparna om de är stora. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
- Lägg morötter och chili i grytan. Låt koka 5 minuter utan lock. Tillsätt svampen och låt koka ytterligare 5 minuter.
- Servera grytan med böngroddar och gärna jasmin- eller basmatiris, Polkabetor i sojavinägrett, Marinerad spenat med sesam och Snabb gurkkimchi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar