onsdag 11 januari 2017

Koreansk långkokt högrev

2 stora gula lökar 
6 vitlöksklyftor 
ca 900 g högrev 
rapsolja till stekning 
3 msk mörkt muscovadoråsocker 
1 dl japansk soja 
4 dl vatten 
1 1/2 dl rött vin 
1 1/2 msk sesamolja 
2 portionspåsar misopasta (à 18 g, till soppa) 
2 msk risvinäger 
2 stora morötter 
150 g svamp (t ex champinjoner eller shiitake) 
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 
50 g färska böngroddar

Gör så här
  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  2. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. 
  3. Bryn köttbitarna runt om i omgångar i olja i en gryta. 
  4. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med några minuter. 
  5. Häll över muscovadoråsocker och låt karamellisera någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, misopasta och risvinäger. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet är mört, 2–3 timmar.
  7. Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär morötterna i 1⁄2 cm tjocka skivor.
  8. Dela svamparna om de är stora. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  9. Lägg morötter och chili i grytan. Låt koka 5 minuter utan lock. Tillsätt svampen och låt koka ytterligare 5 minuter. 
  10. Servera grytan med böngroddar och gärna jasmin- eller basmatiris, Polkabetor i sojavinägrett, Marinerad spenat med sesam och Snabb gurkkimchi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar