50 g jäst
5 dl mjölk
150 gr smör
1 burk kesella
100 gr riven mandelmassa
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 paket saffran
0,5 krm bikarbonat
vetemjöl 10-15 dl
fyllning
100 gr riven mandelmassa
100 gr rumsvarmt smör
0,5 dl råsocker
någon tsk kardemumma (kan hoppas över)
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Smält smöret och värm mjölken
till 37 grader. Häll degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt allt
förutom mjölet och blanda.
Tillsätt sedan mjölet i omgångar. Vid lussebullsbak är det viktigt att degen är rejält lös och kladdig, den ska vara nätt och jämt hanterbar, men ändå inte helt rinnig. Knåda degen ca 10 minuter i assistent. Jäs övertäckt minst 1 timme, gärna 2 eller lite mer.
Tillsätt sedan mjölet i omgångar. Vid lussebullsbak är det viktigt att degen är rejält lös och kladdig, den ska vara nätt och jämt hanterbar, men ändå inte helt rinnig. Knåda degen ca 10 minuter i assistent. Jäs övertäckt minst 1 timme, gärna 2 eller lite mer.
Medan degen jäser blanda ihop fyllningen.
För sedan ut degen på mjölat bakbord och trilla runda bullar. Gör hål i
bullen och tryck ner fyllningen i hålet och jäs bullarna ytterligare en stund.
Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 5-10 minuter. Bullarna får absolut inte gräddas för länge, de ska vara relativt bleka. De bullar som inte går åt på en gång bör frysas så fort de svalnat.
Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 5-10 minuter. Bullarna får absolut inte gräddas för länge, de ska vara relativt bleka. De bullar som inte går åt på en gång bör frysas så fort de svalnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar