måndag 25 november 2013

Lussebullar med mandelmassefyllning

50 g jäst
5 dl mjölk
150 gr smör
1 burk kesella
100 gr riven mandelmassa
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 paket saffran
0,5 krm bikarbonat
vetemjöl 10-15 dl
 
fyllning
100 gr riven mandelmassa
100 gr rumsvarmt smör
0,5 dl råsocker
någon tsk kardemumma (kan hoppas över)
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Häll degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt allt förutom mjölet och blanda.

Tillsätt sedan mjölet i omgångar. Vid lussebullsbak är det viktigt att degen är rejält lös och kladdig, den ska vara nätt och jämt hanterbar, men ändå inte helt rinnig. Knåda degen ca 10 minuter i assistent. Jäs övertäckt minst 1 timme, gärna 2 eller lite mer.
Medan degen jäser blanda ihop fyllningen.
För sedan ut degen på mjölat bakbord och trilla runda bullar. Gör hål i bullen och tryck ner fyllningen i hålet och jäs bullarna ytterligare en stund.

Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 5-10 minuter. Bullarna får absolut inte gräddas för länge, de ska vara relativt bleka. De bullar som inte går åt på en gång bör frysas så fort de svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar