måndag 9 december 2013

Rabarberbullar


100 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk kardemumma
0,5 dl vit sirap
1 ägg
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl ev lite mer

Rabarberkompott:
1 vaniljstång
300 g ansad och tärnad rabarber
2 dl strösocker
1 msk citronsaft

Fyllning:
100 g rumsvarm smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker

Gör så här

Börja med degen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, sirap, ägg, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Låt jäsa under bakduk 1 timme, gärna längre.

Medan degen jäser gör du rabarberkompotten och smörkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljstång och frön i en kastrull. Låt koka på svag värme, 7-8 minuter. Plocka ur vaniljstången. Blanda smör, socker och mjöl till en kräm.
Sätt på ugnen.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bred först ut smörkrämen och sedan rabarberkompotten. Rulla ihop degen löst från långsidan och skär i 16 bitar.
Lägg bakplåtspapper i en rund bakform och placera 8 bullar tätt i formen. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar