100 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk kardemumma
0,5 dl vit sirap
1 ägg
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl ev lite mer
Rabarberkompott:
1 vaniljstång
300 g ansad och tärnad rabarber
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
Fyllning:
100 g rumsvarm smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
Pensling och
garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker
Gör så här
Börja med degen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, sirap, ägg, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Låt jäsa under bakduk 1 timme, gärna längre.
Medan degen
jäser gör du rabarberkompotten och smörkrämen. Dela vaniljstången på längden
och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljstång och frön i
en kastrull. Låt koka på svag värme, 7-8 minuter. Plocka ur vaniljstången. Blanda
smör, socker och mjöl till en kräm.
Sätt på
ugnen.
Knåda degen
lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 25x50
centimeter. Bred först ut smörkrämen och sedan rabarberkompotten. Rulla ihop
degen löst från långsidan och skär i 16 bitar.
Lägg bakplåtspapper i en rund
bakform och placera 8 bullar tätt i formen. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö
över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar