lördag 23 november 2013

Vinsås med stort V


2 dl skivad schalottenlök
1 ½ dl skivad rödbeta
matolja till stekning
5 dl rött vin
3–4 msk tärnat rökt sidfläsk
1 kvist timjan
½ lagerblad (inte mer, då smakar såsen gryta)
6 dl kalvfond
1 tsk plockad timjan
1 tsk sherry- alt rödvinsvinäger
25 g smör
ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
1 ½ krm salt
10 drag nymald svartpeppar

Börja med att steka ur löken ordentligt så att den blir söt och god. Inte bränd, men väl brynt. Det tar en liten stund. Det är svavelsyran i löken som gör att den blir söt vid stekning, och gul lök är mycket sötare än röd lök. För att få finare färg brukar jag ha i rödbeta i stället för morot. Har du lite fläsksvål över brukar den tillföra det där lilla extra som man har svårt att sätta fingret på i en magisk rödvinssås.
1. Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp.
2. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar