2 kg högrev, benfri
2 st lökar, gula
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter
150 g rotselleri, 1 bit
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 st apelsin, rivet skal av
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond, koncentrerad
4 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 l bönor, kokta vita (500 g torkade eller 4 burkar
Strössel
1 msk apelsinskal, rivet
5 st vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, hackad
1 msk timjan, repad färsk
Tillbehör
500 g salladssorter, blandade
1. Putsa och skär köttet i 2x2 cm bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötter och selleri och skär i små tärningar.
2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.
3. Fräs grönsakerna och lägg över i grytan.
4. Tillsätt apelsinskal, timjan och tomatpuré. Häll på kalvfond, rödvin och vatten. Låt grytan koka 1-1 1/2 timme.
5. Rör i de kokta bönorna och koka ytterligare 5 minuter.
6. Blanda ihop strösslet och lägg upp i en skål. Servera grytan och garnera med timjan och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar