söndag 24 november 2013

Gulaschgryta

2,5-3 kg högrev, eller benfri märgpipa
2-3 msk smör till stekning
2 dl vatten
4 st gula lökar
2 tsk salt
2 msk paprikapulver
1 st citron, finrivet skal
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
4 st klyftor finriven vitlök
2 tsk hel stött kummin
1 tsk cayennepeppar
2-3 msk olivolja
2 l vatten
4 st mörk oxbuljong, tärningar


1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle. 
4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering. Servera med bröd och yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar