lördag 23 november 2013

Palsternackspizza med taleggio


15 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk honung
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
6 1/2 - 7 dl vetemjöl

Topping
 600 g palsternacka
3 - 4 bananschalottenlökar (à ca 35 g)
2 msk smör
1/2 tsk socker
200 g taleggio-ost (italiensk halvmjuk kittost)
2 kvistar rosmarin

Dag 1: Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, olja, salt och mjöl. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin. Den ska kännas mjuk och smidig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen 12-24 timmar.

Dag 2: Ta fram degen. Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in en plåt.
Topping: Skala palsternackorna. Skiva dem på längden 1 1/2 mm tunt med mandolin eller så tunt det går med kniv. Koka dem 1/2 minut i vatten i en kastrull. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken i smöret på medelvärme i en stekpanna 12–15 minuter. Löken ska få lite färg och bli söt i smaken, men inte brännas.
Strö över sockret och tillsätt palsternackorna. Fräs ytterligare ett par minuter. Ställ åt sidan och fortsätt med degen.
Knåda degen lätt och kavla ut den till två rektanglar (för 4 portioner) på lätt mjölat underlag. Lägg över på varsitt bakplåtspapper. Kavla ev lite till så att plattan täcker nästan hela pappret.
Fördela palsternacka och lök på pizzorna. Skiva osten och lägg på den också. Plocka rosmarinen och strö över pizzorna.
Dra försiktigt över en pizza med pappret på den heta plåten.
Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter, tills pizzan fått fin färg. Dra av pizzan med pappret från plåten och gör på samma sätt med nästa pizza. 
Vid servering: Finriv skalet av citronen och strö över det, flingsalt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar