torsdag 28 november 2013

Hälsingestintans glacerade högrev med rostat vitlöksmör

0,5 - 1,5 kg högrev, fransyska, märgpipa el. innanlår
Salt och peppar
Rödvin

Lågtemperaturstekning är den enklaste av alla tillagningsformer. 2-3 kg högrev räcker till middag för 20 pers. Den färdiga steken kan stå en vecka i kylen och kan med fördel frysas.

1. Sätt ugnen på 120 grader. Gnid in steken rikligt med salt och peppar.
2. Lägg i eldfast form med höga kanter i liknande storlek som steken. Ej plåtform!
3. Slå på rödvin till hälften av kanten. Bred över folie tätt runt kanterna.Lämna steken i ugnen i minst 7 timmar. Gärna 12-15 timmar. 4. Ta ut steken och den är färdig för användning. Köttet river du i bitar, använd inte kniv!


Glace:
3dl rödvin
2dl strösocker
½dl balsamvinäger

1. Koka ihop dessa till något trögflytande konsistens. Akta fingrarna för det blir väldigt varmt.
2. Häll glacen över den hela högreven. Låt svalna en aning och servera.

Rostat vitlökssmör


250 g smör
20 rostade vitlöksklyftor

1 liten knippe persilja
3 msk rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Skala 10 av vitlökarna och rosta den i lite olja i stekpanna eller ugn tills de mjuknar och får fin färg. Låt sedan svalna.

Mosa vitlöken, hacka persiljan och blanda alla ingredienter.

Tips! Passar bra till en matig bondsallad eller på våren med frächa primörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar