1 stor kyckling (ca 1,2 kg)
salt och peppar
majsmjöl
16 smålökar
3 vitlöksklyftor
ca 20 små färska champinjoner
4 skivor rimmat fläsk
2 msk smör
3 dl rödvin
1 kryddbukett
1-2 msk beurre manié*
salt och peppar
majsmjöl
16 smålökar
3 vitlöksklyftor
ca 20 små färska champinjoner
4 skivor rimmat fläsk
2 msk smör
3 dl rödvin
1 kryddbukett
1-2 msk beurre manié*
Till servering:
Ris
Gör så här
1. Stycka tuppen i 8 delar, 4 bröstbitar och 4 lårbitar. Salta, peppra och klappa bitarna i mjöl. Skala lökarna och vitlöken, rensa svampen. Strimla fläsket grovt.
2. Bryn fläsket i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Bryn bitarna av tuppen i smör i samma panna som fläsket stekts i. Pressa över vitlöken. Lägg över i grytan. Fyll på med rödvin och lägg i kryddbuketten.
3. Koka upp grytan och låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt lök och svamp och låt sjuda ytterligare 30 minuter under lock. Lägg över kycklingen, svamp och lök i en annan gryta eller serveringskärl. Tag upp kryddbuketten. Red av såsen med beurre manié*, smaka av med salt och peppar. Sila såsen direkt över tuppen.
*Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.
Valfritt
Skär bort kanterna på fyra brödskivor och skär det i stavar. Stek det i smör på stark värme på båda sidor. Garnera grytan med de stekta brödbitarna, strö över persilja och servera.
2. Bryn fläsket i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Bryn bitarna av tuppen i smör i samma panna som fläsket stekts i. Pressa över vitlöken. Lägg över i grytan. Fyll på med rödvin och lägg i kryddbuketten.
3. Koka upp grytan och låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt lök och svamp och låt sjuda ytterligare 30 minuter under lock. Lägg över kycklingen, svamp och lök i en annan gryta eller serveringskärl. Tag upp kryddbuketten. Red av såsen med beurre manié*, smaka av med salt och peppar. Sila såsen direkt över tuppen.
*Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.
Valfritt
Skär bort kanterna på fyra brödskivor och skär det i stavar. Stek det i smör på stark värme på båda sidor. Garnera grytan med de stekta brödbitarna, strö över persilja och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar