Ca 800g Högrev av oxe
½ dl vetemjöl
0,75 l rött vin
ca 1-2 liter vatten (beroende på hur fort det kokar bort)
½ dl koncentrerad oxfond
6 st lagerblad
4 vitlöksklyftor, krossade
2 st röda paprikor
2 st rödlökar
2 st gul lök
2 st morot
2 st kvisttomater
2 st persiljerötter
4 msk smör
1 bunt timijan, plockad
10 st enbär
4 msk socker
2 dl balsamvinäger
Salt och svartpeppar
1 st stenungsbakat surdegsbröd
2 dl crème fraiche
1 bunt persilja
Gör så här
1. Skär köttet i grova bitar, rulla det i mjölet och stek hastigt i stekjärn, salta och peppra.
2. Skala den gula löken och morötter och skär dem i fyra delar och koka upp tillsammans med ca 1 l vatten, vinet, oxfonden och 3 st vitlöksklyftor, socker, vinäger, enbär och lagerblad. När det kokar lägg i köttet och sänk värmen så att det knappt sjuder. Fyll eventuellt upp med vatten så att köttet hela tiden är täckt med vätska. Låt stå och sjuda i ca 3-4 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom så att köttet hela tiden är täckt.
2. Skala den gula löken och morötter och skär dem i fyra delar och koka upp tillsammans med ca 1 l vatten, vinet, oxfonden och 3 st vitlöksklyftor, socker, vinäger, enbär och lagerblad. När det kokar lägg i köttet och sänk värmen så att det knappt sjuder. Fyll eventuellt upp med vatten så att köttet hela tiden är täckt med vätska. Låt stå och sjuda i ca 3-4 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom så att köttet hela tiden är täckt.
3. Sila av buljongen och lägg tillbaka köttbitarna i buljongen. (detta kan man med fördel göra dagen eller dagarna innan servering)
4. Skär persiljerötterna, rödlökarna och paprikan i grova bitar (samma storlek som köttet) och stek dem hastigt i het panna (gärna gjutjärn) utan något fett, salta och peppra.
5. Krossa tomaterna och tillsätt dem tillsammans med de sotade grönsakerna, timjanen och en vitlöksklyfta i grytan.
6. Koka i ca 20 minuter utan lock.
4. Skär persiljerötterna, rödlökarna och paprikan i grova bitar (samma storlek som köttet) och stek dem hastigt i het panna (gärna gjutjärn) utan något fett, salta och peppra.
5. Krossa tomaterna och tillsätt dem tillsammans med de sotade grönsakerna, timjanen och en vitlöksklyfta i grytan.
6. Koka i ca 20 minuter utan lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar