1-2 torkade anchochili 1 torkad chipotlechili
1 hel vitlök, skalad och hackad
1 msk mjöl
1-2 färska röda chilipeppar
1 msk chilipulver
1-2 msk spiskummin
0,5 msk torkad koriander
1 msk oregano
1 tsk salt 1 tsk svartpeppar
33 cl mörk ale (gärna ekologisk) k
öttbuljong (så det täcker efter att du hällt i ölen)
25 g ekologisk mörk choklad 70%
Chilisås4 tomater, delade i kvartar 4 torkade new mexico chilis, hackade 1 gul lök, skalad och delad i kvartar 6 klyftor vitlök 2 dl kycklingbuljong 1 dl färsk koriander 1,5 tsk salt Salsa på physalis300 g physalis Mexicansk chilli
0,5 gul lök, delad en gång 3 jalapenos 0,5 dl färsk koriander 0,5 krm spiskummin 1 krm salt Tomatsalsa8 tomater, urkärnade och finhackade 4 silverlökar, fint hackade 2 färska gröna chilis, fint hackade (med kärnor!) 2 lime, pressad saft 1 dl färsk koriander, hackad ca 0,5 tsk salt, efter smak Guacamole4 avokado, mogna 1 lime, pressad saft 1 krm salt, mer om det behövs 6 klyftor vitlök, hackade 2 silverlökar, skalade och hackade 1 röd färsk chili hackad och urkärnad 0,5 dl färsk koriander hackad grovt 2 tomater, urkärnade och hackade
Chiligryta
Koka den torkade chilipepparn i lite vatten ca 15 minuter.
Koka den torkade chilipepparn i lite vatten ca 15 minuter.
Stek samtidigt den tärnat högrev och vitlök i olja. Lite i taget så att det får fin stekyta.
Pudra över mjöl, torra kryddorna och den hackade färska chilin. Rör runt.
Snabbmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll över grytan.
5. Fyll på med en öl och köttbuljong så att det täcker. Lägg i chokladen. Låt stå och puttra i minst två timmar, gärna mer. Rör runt ofta. Klart!!
Chilisås
Koka lök, tomat, vitlök och den urkärnade chilipepparn i så mycket kycklingbuljong att det precis täcker.
Koka lök, tomat, vitlök och den urkärnade chilipepparn i så mycket kycklingbuljong att det precis täcker.
Koka ca 15 minuter. Låt svalna. Mixa sedan allt med koriandern och passera genom sil så att skal och kärnor försvinner.
Salsa på physalis
Ta bort det prassliga höljet på physalisen. Låt koka med lök och grön chili i ca fem minuter.
Häll av vattnet och mixa den sedan tillsammans med den färska koriandern, spiskummin och salt.
Tomatsalsa
Finhacka och blanda tomater, silverlök, koriander och färsk chili. Pressa över lime och salta. Se till att få kombinationen rätt mellan lime och salt, tillräckligt surt men salt nog för balans.
Njut av chiligrytan i tortillabröd med tillbehören.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar