söndag 24 november 2013

Gnocci med salviasmör och parmaskinka


4 portioner
ca 600 g mjölig potatis
ägg
1 äggula
1 dl majsmjöl + extra till utbakning
1 1/2 dl potatismjöl
ca 1 tsk salt

50 g smör
ca 10 blad färsk salvia
100 g portabellosvamp
50 g parmaskinka

25 g finriven pecorino


Gör så härKoka potatisen med skal på i ca 20 minuter, eller tills de är genomkokta. Skala potatisen och pressa i en potatispress ner i en skål. Tillsätt ägg, äggula, majsmjöl, potatismjöl, parmesan och salt. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer majsmjöl om den är för kladdig. Överarbeta inte degen. Låt degen vila i ca 15 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och rulla ut dem till cirka 2 cm tjocka längder, och skär i cirka 2-3 cm långa bitar. Forma till en avlång boll, lägg en gnocchi i handen och tryck lätt på den med en gaffel, så att den plattas till lite och får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg gnocchin på bakplåtspapper.


Stek portobellosvampen. När den är färdigstekt, lägg den på ett fat och bryn smöret. Tillsätt salvian precis mot slutet.

Koka gnocchin, några åt gången, i lättsaltat vatten i cirka 2-3 minuter. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av. Lägg gnocchin och lite av det brynta smöret i en stekpanna. 


Dra några varv med salt- och pepparkvarnen och strö över riven pecorino. Dekorera med lite parmaskinka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar