fredag 12 juli 2013

Öppen sommarlasagne

1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor, krossade
1 dl olivolja
12 lasagneplattor
2 auberginer
2 gula zucchini
2 gröna zucchini
2 klumpar mozzarella (helst buffel)
1 dl färdig tomatsås (eller finkrossade tomater) på burk (gärna med basilikasmak)
salt
nymalen svartpeppar

Plocka basilikabladen och lägg stjälkarna i en kastrull tillsammans med olivolja och krossad vitlök. Värm oljan försiktigt (den ska bara bli ljummen) i 10 minuter så smakerna hinner lösa sig ordentligt. Låt stå och svalna.
Koka lasagneplattorna nästan mjuka. Slå av vattnet och spola plattorna i kallt vatten. Lägg plattorna att torka mellan handdukar, så inte plattorna klibbar ihop.
Skiva auberginer och zucchini längs med i lika tjocka skivor. Skiva mozzarellan ganska tunt.
Pensla grönsaksskivorna med basilikaoljan på båda sidor. Stek eller grilla skivorna mjuka i en stek- eller grillpanna. Salta och peppra försiktigt. Hit går att förbereda. Förvara de grillade grönsaksskivorna kallt tills de ska serveras.
Smörj en ugnssäker form med lite olja. Varva aubergineskivor, lasagneplattor, zucchiniskivor, basilikablad, tomatsås och mozzarellaskivor i fyra olika portionshögar på plåten. Avsluta med en aubergineskiva.
Baka i ugn, 220 gr, cirka 10 minuter tills lasagnen är genomvarm och osten har smält. Dekorera med färska basilikablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar