75 g smör
2dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
6-7 dl vetemjöl
250 g blåbär
Socker och ev potatismjöl att strö över
Uppvispat ägg
i dl strösocker
Smält smöret och blanda i mjölk, det ska bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt resterande mjölk.
Tillsätt salt, socker och kardemumma rör om och tillsätt mjölet tills degen släpper från kanterna. Men ha inte i för mycket mjöl så att degen blir för hård.
Låt degen jäsa i degbunken under en bakduk ca 30 minuter.
Ta upp och knåda degen och dela den i ca 6 bitar.
Kavla ut degen ganska så tunn men inte "för tunn" du ska kunna lyfta upp degen på den bakplåtspappersklädda plåten utan att den går sönder;)
Kavla sen degen till en rektangel och lägg upp på plåten, lägg på blåbär och vik upp en kant.
Låt kakorna jäsa under en bakduk ca 30 minuter och pensla dem sedan med uppvispat ägg på kanterna. Strö även lite strösocker och potatismjöl över blåbären innan de åker in i ugnen.
Låt kakorna gräddas ca 10-12 minuter på 225 grader. De ska få fin färg;)
Om du använder frysta bär är det bra om du pudrar över lite potatismjöl över blåbären annars kan det lätt bli för rinnigt eftersom blåbären tinar upp. Men ta inte för mycket potatismjöl för då blir det segt;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar