söndag 24 november 2013

Gräddigt högrevslångkok med karljohansvamp och rotfrukter


800 g högrev
3 rödlökar
2 msk smör
Ca 2 liter vatten
5 färska lagerblad
½ dl torkad karljohanssvamp mixad till grovt pulver
1 msk hel kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 msk svartpeppar
1 msk salt
2-3 palsternackor
3-4 morötter
1 liten rotselleri
5 dl grädde
2 msk hackad bladpersilja
150 g färsk svamp, gärna karljohan

Gör så här

1. Skär köttet i cirka 6 cm stora bitar.
2. Skala och skär rödlöken i stora bitar.
3. Salta och peppra köttet, bryn det väl i smör i en gjutjärnspanna.
4. Tillsätt vatten så att det täcker köttet och löken med marginal. Lägg i den mixade svampen och alla kryddor.
5. Låt köttet sjuda på svag värme under lock cirka 5 timmar. Plocka upp köttbitarna, sila köttbuljongen och spara den.
6. Medan köttet kokar, ansa och skär alla rotfrukter i långa bitar. (Tillsätt rotfruktsspillet i grytan.)
7. Koka rotfrukterna i grädde med salt tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Lyft upp rotfrukterna och slå ihop grädden med köttbuljongen. Koka ihop till en simmig konsistens.
8. Stek svampen i smör, krydda med salt och peppar.
9. Värm köttet i såsen vid servering, toppa med rotfrukterna och hackad persilja. Strö över svampen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar